Het verschil tussen POP3 en IMAP

Bij het instellen van onze e-maildiensten in het mailprogramma van jouw keuze kan er gevraagd worden of dit account als POP(3) of als IMAP ingesteld moet worden. Hieronder het verschil tussen beide protocollen:

Met POP (Post Office Protocol) haal je e-mails op zoals je vroeger post zou ophalen bij een postkantoor. Je identificeert je, de medewerker kijkt of er nieuwe post voor je is en geeft deze aan je mee. Je mailprogramma doet met POP hetzelfde: hij verbindt met de server, zegt voor welk e-mailadres hij de mail op komt halen, en de server geeft de nieuwe berichten mee. Je mailprogramma haalt deze naar je computer zodat je ze kunt lezen. De berichten staan dan op je computer en niet meer op de server. De meeste programma’s bieden wel een mogelijkheid om hier ‘een kopie op de server’ van achter te laten.

IMAP (Internet Message Access Protocol) is zeer geschikt om e-mail te behandelen vanaf verschillende computers, vooral met de opkomst van mobiele apparaten. De inhoud van de mailbox is op elke computer precies hetzelfde. Alle ingekomen, gelezen en verzonden mailtjes kunnen overal en altijd worden ingezien omdat ze opgeslagen blijven op de server. Een ander voordeel van IMAP is dat wanneer het gebruikte apparaat kapot gaat, de e-mail nog veilig op de server staat.

Bij IMAP wordt in eerste instantie alleen de afzender en de titel van het bericht opgehaald. Pas als je op het bericht klikt wordt het volledige bericht opgehaald van de server, maar tegelijkertijd blijft het bericht ook op de server staan. In feite maakt IMAP een kopie van het bericht op de server en bewaart deze kopie op je computer. Daarnaast houdt je mailprogramma de verbinding met de server open zodat je nieuwe mails direct binnen ziet komen. Let hiermee wel op dat wanneer je e-mail op één plek verwijdert, dit ook op alle andere plekken (inclusief de server) zal gebeuren!

Voor het instellen zelf kun je onze handleidingen gebruiken.